torsdag 23 juni 2011

Tamiya JSU 152 del 3

Igår fick jag mycket gjort. I tid räknat iallafall. För chiping går långsamt....
Jag började med dekalerna. Fyra siffror vilket inte tog så lång tid. När dekalerna var på plats fick dekalerna och trädelarna en omgång X22 för att skydda inför oljewashen som var nästa moment. Det är viktigt att lacken får torka riktigt både innan dekalerna ska på samt innan washen ska över. Micro Set och Sol som man använder till dekalerna kan lösa upp klarlacken om den inte torkat ordentligt. Detta gäller även oljewashen. Washen blandade jag av oljefärg med lacknafta. Brukar blanda med balsaterpentin men jag inbillar mig att nafta är skonsammare? Någon som vet?


Chipping påbörjad! Började med en ljusgrön. För att göra färgen lättare att jobba med är det bra att tunna ut med akrylthinner eller vatten. Jag använder Vallejos thinner (524). Bra att veta är också att man behöver tvätta penseln ofta då färgen torkar på spetsen och gör den klumpig. Jag tvättar med Ajax fönsterputs eller T-sprit


Efter det chippade jag med olika bruna för att få fram rost i olika djup.



Nu ska vi fira midsommar med nästa vecka ska jag börja vädra. Har köpt på mig lite nya produkter från bla AK interactive som ska vara bra när man gör lera och smuts. Ska bli spännande!

Glad midsommar!

tisdag 21 juni 2011

Tamiya JSU 152 Fortsättning...

Arbetet fortgår med JSU 152an. En härlig och grön maskin! Besökte Pumahobby igår och det löste mitt kompressorproblem. Det tackar jag för! Så idag har det målats som aldrig förr=)
Sprutade ett lager med XF67 över hela vagnen. Blandade i lite X22 Clear för att mjuka upp den annars väldigt matta ytan. Blir mycket mjukare.


För att bryta av den ensidigt gröna nyansen blandade jag ner lite XF3 och sprutar på vissa uppstickande delar, luckor mm. Bilden är inte den bästa men jag är riktigt nöjd med resultatet. Den gråa bakgrunden med preshaden och sedan de ljusare partierna gjör att vagnen fick det djup som jag önskade. Nästan så att jag inte behöver washa.


Nästa steg blev att måla detaljerna. På bilden nedan kan man se mitt recept på verktyg med trä delar.
Jag målar träet med en blandning av de tre högra färgerna för att få ett ljust trä som inte är så gammalt.


Sedan sprutade jag över ett lager blanklack för att förbereda för dekaler samt att skydda träfärgen inför kommande behandling.


När det blanka hade torkat en stund smetade jag på ett tunt lager Raw Umber (konstnärsoljefärg). Detta fick torka ca 10min för att sedan torkas av försiktigt med en bomullstopps


och så här blev det....


Sedan gjorde jag något jag inte gjort tidigare. Jag målade mina metallband. Detta kan gå precis hur som helst. Banden ska ju vädras ganska mycket men det känns som att akrylfärgen är för skör?
Fortsättning följer...

fredag 17 juni 2011

Tamiya JSU 152

Nu måste jag börja färdigställa lite modeller innan jag börjar på något nytt...tänkte jag och började på något nytt=)
Tamiyas JSU 152. Rolig modell att bygga. Ganska lättbyggd men krävde lite spackel och slipning. Inget allvarligt.



Syns kanske inte så bra på bilden ovan men jag har sänkt hjulen där fram för att efterlikna att den är framtung av kanonen vilket den var i verkligheten. Vagnen kommer få "frulleband". Dessa var betydligt lättare att bygga ihop än kungstigerns transportband. Metallpipan är från RB men i övrigt är allt original.



Längre hann jag inte. Jag upptäckte att min kompressor läckte olja in i luftslangen. Provade då att skruva ut pluggen på lufttanken vilket medförde att jag blev prickig. Det sprutade ut olja! Pratade med Johan på Pumahobby så det kommer att lösa sig. Skönt! Men irriterande!

Det var allt för denna gången!